>Calendar dah full ??

Posted on January 2, 2011

0


>
seperti biasa hari ahad adalah hari yang paling tak disukai oleh pelajar seperti aku..huhu..sbb yg balik rumah kene balik semula ke hostel tercinta..dan bab paling malas ialah bgn pagi2 gi ward ikut round…(hai kalu dah jadi houseman tak taula)

pagi tadi lepas bgn..tibe2 terajin nak buat breAKfast..hehe..lepas makan seperti biasa bnda yg first buat ialah buka laptop..boleh kata laptop ni lame2 dah jadi pakwe aku dah..yela balik ward buka laptop..malam2 sebelum tido buka laptop..hehe..kalu la laptop ni boleh bercakap..huhu..mesti die kata buat2 la bertobat..gi study..hahaha..ehh ape nak cakap tadi dah..haa..tgh2 check email penting kalu ader..tbe2 mata aku terfokus satu email yg dihantar oleh group medic aku..tajuknya..my calendar is full for this year..

hehe..lepas tgk..rupa2nyer calendar full to attend friend’s wedding..hehe..full book..every month berturut2..hahaha..bila bercakap pasal wedding ni..nak juga la cakap pasal trend masa kini..berkahwin awal..owh before i proceed further..forgive me my dear love..hehe..blog ni mama dh salah gunakan..mama tak lupakan korangla..apa yg mama nak citer dlm blog still ade ilmiah yg bleh mama gunakan utk ingtkan kalian sume..so allow mama tuk lebih santai dlm blog ni yer sayang..hehe ade ke mama minta kebenaran dari anak..haha..(merepek jer aku ni kawen pun tak lagi)

ok back to the topic..my calendar is full booking for this year..so sape2 yg nak kawen tahun ni kene tgu next year..sbb aku takleh nak ceraikan badan ni jadi 4 tuk nak pergi wedding…haha..mcm la aku org penting sgt sampai dorang kene postponed kawen sbb aku..haha..takla gurau jer my friend..i.allah selagi aku mmpu aku dtg..tapi selalunye tiap kali ade wedding tiap kali tuh la aku demam panas..ade jela bnda nak jadi yg pelik2..sedih sungguh bila one of my good friend wedding takleh nak gi taun lepas..tapi takpe aku dh dtg time dorang gi tunang..kire terbayar jugala kan..sory kin and jarir..

seronok dgr bila kawan2 jemput dtg majlis..tgk gmbr dorang yg cantik2..hehe..di petik orang..mama bila lagi?? soalan yg sering ditanya oleh sahabat handai..huhu..mama lambat lagi..walid belum muncul2 pun..mama tgu walid jer..walid dtg..mama on jer..hahah..walid2..bila la nak dtg pada mama kan..huhu..biarlah dulu..dahulukan sape yg dah couple2 and dah ade calon..itulah ringkas jawapan mama bila ditembak soalan2 cepu emas begitu..mama baru 23 la sayang..awal lagi nk kahwin..hihi..muda ke mama? kawan mama dah ade dua anak dah..muda ke mama? mudala tuh..masih jauh lagi perjalanan ni..study tak abis lagi..tambahan calon pun belum ader lagi..banyak lagi benda aku nak buat sebelum kawen..

maybe orang kate org perempuan kalu kawen lambat memilih..yeke? bukan memilih..itulah hakikat kan..kalu tak memilih nnt dah kahwin..nak kene hidup sepanjang hayat..hish..bahaya..the best suprise in marriage is no suprise..=)
mulut orang mane kita boleh tutup..biarkan..

dalam kelompok medical field nih ade 3 peak season time kahwin..yang first golongan kahwin awal..time masih tgh study..yang second golongan yg kahwin time nak abis
study..dah nak grad..sbb tkut time houseman berpisah..hehe..yg last group ni..tak tau bile nak kahwin..hahaha..mama antara yg group no 3 la..haha..bangga plak kan..
bukan ke jodoh tu tangan tuhan..nape nak pertikaikan..biarlah rezeki orang..rezeki kita tuhan bagi kat lain..so terima dgn hati yg redha..pastu ader la juga yg berbnyi kalu dah 30++ tak kahwin2 tuh golongan yg maner..hahah..ape nak takut sayang..bukan ke tuhan kata..kalu jodh tuh takder kat dunia..ade diakhirat kelak..yg penting yakin dgn kat atas tuh..

huhu…dah mcm couselor cinta dah…bukan ape..ramaila juga kawan2 yg masih belum ade calon ni pernah ngadu kat aku..so ni la serba sedikit yg mmpu aku beri..mmg jauh di lubuk hati..pasti ade kerisauan tuh..tapi percayalahh..pasti ada..cuma masa..sabarlah..

kalu citer bab ni..mmg panjang berjela..tak cukup one page kalu nak bincang pasal nih..so just nak share sedikit ilmiah ttg perkahwinan..

maybe mama tak layak pun nak berkata ttg ini..tapi mama rasa mama perlu ingatkan kalian anak2 mama..bahawa perkahwinan ni bukan satu permainan yg kalian main cam couple..NO..couple and marriage is different..if u ask ur grandpa..he will say perkahwinan ni seperti perjudian..sama ade u win or u lose..couple mmgla sbb segalanya tiada commitment..sume hanya nak fun..marriage is different my dear..u have to know once u r belong to someone or begin to be the imam in family..all about responsibility..bukan mama nak takut2 kalian tidak..perkahwinan tu indah..sesuatu ibadah..tapi bila dia tidak disusuli dgn tangunggjawab..ibadah tu akan jadi dosa yang akan kita sesali seumur hidup..so mama harap anak2 mama..walaupun kamu semua masih belum wujud dlm dunia ni lagi..mama hanya nak sampaikan kasih and cinta mama ingtkan kalian..supaya andai masa akan dtg mama tidak mmpu menasihati kalian..coretan mama hari ni sedikit sebanyak membantu kalian..

for u guys my friend..tahniah buat kalian…binala rumah tangga yang berlandaskan islam..kerana dari keluargala kita membina segalanya..jika kita nak mengubah budaya..nak mengubah umat..mulalah dgn keluarga..kerana dari situ dia akan berkembang..dan menyeluruh..

hehe..terserius la plak..best bincang bab ni..tapi takleh lama2 sbb ECG made easy menungguh tuk ditafsirkan..huhu

Advertisements
Posted in: free to write