>Share skit dari mama ufah..

Posted on January 8, 2011

0


>Assalamualaikum..

Hari ni dah seharian berehat..so malam ni meh kiter borak2 skit benda yang ilmiah yer..ufah meh cni dok cni dengar..huhu..

hmm asyik mengarut jer tiap2 hari kan so mam ufah ingat nak share something la..i.allah mama ufah akan try the best yang termampu tuk bagi all adik2 medical student paham tentang basic ni..act kiter dah learn the theory time 1st year and 2nd year..but in clinical years baru kiter practice..so mmg cam lupa la..sperti otak2 yang seperti mama ufah ni..hehe..kene sentiasa recall ni so agak huhu lambat skit la bila time masuk hospital..teringat time mula2 masuk ward..one of the doctor ask me

dr: haa dik interpret..(sambil die bg satu paper kecik giler)
me: ngan muke blurr (as always..MS always blurr..) haaa?

dlm hati..aduh..lupa dah..yg tau tgk time tu acidic ke alkali just using pH..

betapa la daif sungguh ilmu ketika itu..cam tak blajo aper time tuh..

so utk mengelakkan perkara yang sama terjadi pada sesiapa jer la..yang rasa nak interpret result ni..silakan..u r invited to..hehe..

so seperti yang di janjikan mama ufah nak share skit ilmu tentang cara nak interpret arterial blood gas ni..

ok 1st step korang kene tahu 3 things paling basic..tak tahu nih..so takleh nak go furtherla..haha..

1- korang kene pgg bnda ni and tahu ni —->CO2 is an acidic
—->HCO3 is an alkaline

2- of course la normal ph value and yang sume2 la value tuh..takpe dlm kertas kecik
tuh sume ade normal value so kita tak yah hafal la..tapi bgus kalu korang hafal..
senangkan korang gak nnt..

3- korang kene tau basic ni plg pntg..kalu derange in HCO3 mean comes from metabolic.
kalu derange in CO2 mean comes from respiratory..

ook korang dah ingtkan..ok skang kiter trus jwab tutorial ni..kalu pakai theory lagi nnt korang pening lak..

meh2.. kiter jawab ni ekk..

learn I:

pH : 7.48 (7.35-7.45)
PaCO2: 28 (35 -45)
HCO3 : 24(22-26)

ok 1st thing ape2 pun meh tgk pH..so klu kiter tgk and compare ngan normal value..so die adalah alkaline kan..

then 2nd step kiter tentukan die nih metabolic ke respiratory causes..dgn care kiter tgk mana satu yg obvious derange..kalu ikut soklan ni..cube tgk betul2..
PaCO2: 28 (35 -45)
HCO3 : 24(22-26)

**PaCO2 die low kan..ok next step kiter tanya balik..and gune formula nih..
—->CO2 is an acidic ( kalu die low akan buat alkaline tapi kalu die tinggi memang ikut nature die la yg bersifat acidic so makin kuatla acidic)
—->HCO3 is an alkaline ( kalu die low akan buat acidic tapi kalu die tinggi memang ikut nature die la yg bersifat alkaline so makin kuatla alkaline)

so kalu CO2 tu acidic..bile die kurang or low so mean die dah become alkaline la kan..sama tak dgn pH yg kiter dah awal2 cakap itu adalah alkaline..sama kan..

ok before kiter confirm kan die adalah mmg respiratory causes..kiter exclude takut die ni metabolic..so tgk HCO3..HCO3 dlm range normal kan..so mmg btul la die dari respiratory causes..

so jwpn die adalah respiratory alkalosis..

paham tak? harap korang paham..bagi satu contoh jela..

owh lupa kalu yg compensatory korang kene pandai2 tgk gak mana yg lebih tinggi..and weighing kanla..tapi ape2 pun korang kene pgg pada prinsip yg atas tuh and yg plg pntg formula yg ade **..so mmg akan leh apply even die compensatory..then cari la kat google buat latihan manyak ok.

ok..hope dapat membantu..mmg agak susah nak ngajor kat internet yer..baru mama ufah sedar..rasa tak puas..rasa nak bercakap jer..hehe..

Advertisements
Posted in: free to write