>Bincang petang mama ufah..bisikkan iman pada ufah..

Posted on January 16, 2011

2


>Assalamualaikum..

Selamat petang sume..rasa cam lama sangat tak jenguk blog ni..huhu..sebenarnye baru jer kan..semalam baru jer kene panggil mama ufah kat FB ngan sorang kawan yang agak rapat la time sekolah dulu..hehe..ya allah terasa tua jer kene panggil camtuh..huhu..

ok pasni kiter kurangkan penggunaan panggilan mama ufah yer..tapi nak bahasakan diri ape yer??hehe..tengokla ape2 yang best..

petang ni internet masyaallah..sabar2..macam kura-kura..hehe..nak buat ape pun tak leh..tapi takpela..kiter tulis2 ape yang patut then nanti kiter postla..tak susah pun kan..

my good friend yana always tag me as a girl who always positive..haha…hidup kalu nak pikir masalah sekeliling..memang tak jadi hidup la..life is beautiful with problem..

petang ni sebenarnye baru sangat sampai KL dari temerloh..3 hari lepas mama ufah ade bengkel..best gak bengkel tuh..cover satu part in medicine..rheumatology..hehe..tak yah dah bukak buku..huhu..thanks to my Prof..so petang2 indah camni..mama ufah memang tak suka buka buku..so kiter buka buku cerita naulofah yer..hehe..

ape mama ufah nak citer ngan ufah yer petang2 camni..mehla mama citer pasal cerekarama malam tadi..

ya allah malam tadi dahla dah penat..pastuh kononnya nak tengokla drama melayu tuh..ingatkan best..hmm sangat menghampakan mama ufah malam tadi..tido dlam kekesalan malam tadi..baik mama ufah tido..huhu..sape suruh tengok kan..haha..takpela bab tuh biarkan..

tapi mama ufah nak citer pasal akhlak remaja zaman skang..perlu ke aku bising2 kat dunia maya ni..tahu..pasti ada yang tak suka..mesti orang kata ape la nak sibok tepi kain orang kan..tapi mama ufah sangat hampa dengan budak zaman sekarang yang ya allah..

nak di jadikan cerita..ingat tak time mama ufah citer pasal jam mama ufah mati tuh..time tuh mama ufah kata ade VIP nak datang kan..before kitorang sibuk2 VIP ni nak datang..pagi tuh..ntah nape rajin nak gi clerk patient( lebih kurang cam amik sejarah pesakit,tanya ape dia sakit )..

so seperti biasa round la satu ward ni..tibe2 nampak sorang budak ni..muda..perempuan..okla cantikla tuh nak gi clerk..so introduce la pada budak ni..umo baru 15..muda sgt2..bagi salam sume..okla baik budak ni dalam hati..die pun cam ok..dah lama2 borak2..masyaallah..sabar mama ufah..mama ufah tak tahan la sembang lama2..menyakitkan hati..hanya tuhan yang tahu..hilang segala benda yang dikatakan asal budak ni baik and cantik..kenapa mama ufah cakap camtuh..sebab mama ufah bukan nak memburukkan sesape tapi utk diambil pengajaran..hormatla orang tua..time tuh mama ufah rasa cam mama ufah ni peminta sedekah lak..padahal kite nak tanya die sihat ke hari ni..camner dia hari ni..at last..hai memang mama ufah sangat bersabar..tak tahu nak kata kalu kitorang yang pernah tinggal asrama panggil..budak kerek..haha..

kiter tak perlu jadi cantik..tak perlu jadi pandai..tapi jadilah orang baik..itu pesan mama pada ufah..sebab setinggi mana kita kalu kita sombong..orang takkan pandang kita..jadilah seperti padi..semakin berisi..semakin menunduk..

hmm..mengenang budak zaman sekarang..semakin lama semakin terabai dari segala segi..semakin lama mama ufah semakin takut..takut untuk bergelar seorang ibu..hahah.(bondaku dirumah mengadu pada ayahanda apela yang awak basuh anak awak sampai die berpikir tak mcm anak orang lain)haha..bila mmy mom mengeluh..hihi..

akhlak anak sekarang terlalu tipis..ibarat setipis rambut..tapi..salah sape? ibubapa? anak tuh sendiri? ke kerana agama semakin ditinggalkan..hmmm biarlah..korang pikirkan..sebab mama ufah tak nak bercakap lebih lanjut tapi sedarlah…mama ufah harap cucu cicit mama ufah tak dela jadi mangsa seperti di palestin satu hari nanti..nauzubillah..hehe..

ok mama ufah..malam ni kiter buka topic hangat yer..petang dah kene basuh..malam mestila dah wangi..haha..ape aku merepek..takla malam ni rasa nak buka topic yang menjadi isu perbualan di kalangan rakan2 mama ufah lately nih..hehe…harap tak tido awal la malam ni..sebab mama ufah tengah sangat segalanya allergic..ngan habuk..ngan makanan..ngan segalanya..nasib baik tak dengan orang..hehe…

okla selamat menjamu selera sume..

Advertisements
Posted in: free to write