>Air mata dia..

Posted on February 5, 2011

2


>
Salamm..

Nite ufah…mama ufah sejak 2-3 hari ni..agak lembap otak nak mengupdate blog..hihi..tak tau la nape????

kali ni punyer entry mama ufah nak citer2 pasal waktu tua..

waktu tua??? waktu tua ni maksud mama ufah ialah saat kita bile dah bergelar atok,nenek,tok,wan..ape2 la yang seangkatan dengannyer..

mama ufah dapat ilham nak tulis entry nih…sebab mama ufah tengah jaga mak(nenek mama ufah)…memang panggil die mak sebab die dulu jaga mama ufah time kecik2..

ibu tua ini hati dia bukan lagi seperti hati yang kita sangka tabah seperti dulu..air mata dia terlalu senang untuk jatuh..

menjaga dia umpama menjaga anak kecil yang tidak mengerti apa2..

sape kata senang jaga ibu tua ini..janganla bohong mama ufah..sekarang ni dah terlalu banyak kes anak buang mak ayah..bila dah berjaya..kita lupa..mama ufah terlalu takut untuk berkata isu ini..sebab mama ufah belum lalui saat ini..so mama ufah tak nak cakap ape2..

cuma just nak berkongsi pengalaman menjaga seorang ibu tua ini..

mama ufah pernah jaga mak mama ufah kat hospital..esoknya mama ufah ada kelas..memang pagi tuh..mata terkebil2 la dalam kelas..sebab hakikat kat hospital..awak memang takkan boleh tido..hahaha..

tak kisah la part tuh..tapi part yang meyayat hati..sebelah katil mak ni..ada seorang ibu tua cina..mungkin 70 usianyer..

dia panggil mama ufah

“amoii ya..ammoii ya..” then die cakap bahasa cine..mama ufah tak paham..tapi last2 die cakap nak air..nak minum..nasib baik mama ufah ni pahamla sikit2..kalu tak pening gak la malam tuh..hihi..

dahla mama ufah nyer muke cam ciner..baguih la tuh die panggil camtuh..mama ufah datangla bile die panggil..sebab kesian..takde sape teman die…

then pagi tu plak..lagi sekali mama ufah terjaga..baru nak lelap..tibe2 dengar staffnurse bising2..

rupa2nyer..staffnurse tuh dok marah ibu tua cina tadi..sebab..lepas mama ufah bagi die air rupa2nyer..die panggil lagi staffnurse nak milo..

agaknyer..staffnurse malas nak layan..die bising satu wad..then kene marah balik ngan staffnurse..nasib badan bile dah tua..takde sape kuasa nak layan kerenah kiter..

mama ufah kesian tapi hanya mampu pandang dari jauh..sebab kalu masuk campur..takut kene marah lak..yela time tuh mama ufah belum masuk wad lagi..kejadian tuh dah lama..tapi masih segar dalam ingatan mama ufah..

walaupun bukan nenek mama ufah..tapi pagi tuh..bile berjalan balik ke asrama..mama ufah pasang niat..sibuk camner..penat camner..tak larat camner pun mama ufah..mama ufah akan tetap layan patient mama ufah seperti mama ufah layan itu ialah ibu mama ufah..

hidup kita ni bukan ke seperti putaran roda..kita di lahirkan sebagai anak kecil..di hujung nanti kita akan seperti anak kecil bertubuh besar..

mengenang usia tua ni..teringat usia muda..sebab mama ufah percaya apa yang kita buat pada zaman muda..itula yang akan terima pada usia tua..kalu kita membenci ibu bapa semasa muda kita..semasa tua nanti anak2 pula akan membenci kita..bukan kah dunia ni allah jadikan tempat untuk kita merasa segalanya…

syukurla kita bukan seperti umat nabi sebelum nabi muhammad yang allah bagi on th spot la die nyer balasan..tapi kita allah sayang umat nabi muhammad..so dia kata..aku lepaskan umatmu di dunia..tapi mereka akan menerima di akhirat..

malam ni mama ufah saje nak share kisah..supaya berbaktilah pada orang tua kita..susah mana..walaupun kadangkala kita tak sanggup nak basuh kencing berak mereka..ingatla..dulu mereka pernah bagun malam2 untuk menyusukan kita..menepis segalanya nyamuk yang hinggap di pipi kita..takkan kerana mereka tua..kita tinggalkan..kita lupakan mereka seperti quran buruk di almari..

percayalah dengan ganjaran allah..memang kita penat..tapi ganjaran die akan buat kita tersenyum diakhirat..

ok..mama ufah just share kisah sebab mama ufah rasa time raya cina ni pasti ramai anak2 yang anta mak ayah mereka ke hospital..=)

hihi…pikir la sendiri yer..mama ufah bukan nak buat sape2 terasa ok..sebab lately nih..benda ni agak sensitive pada mama ufah…

kesatla air mata ibu tua itu..kerana di akhirat kelak..pasti ada tempat untukmu..

ok selamat malam sume..esok ade citer best mama ufah nak post…hihi..

Advertisements
Posted in: free to write