>MEN ARE FROM MARS,WOMEN ARE FROM VENUS

Posted on March 9, 2011

4


>
Salam..

Morning sume…sihat ka semua??huhu..mama ufah harap…sume sihat yer..

pagi nih..mama ufah teringin nak share ngan korang tentang buku yang mama ufah tengah baca sekarang…tajuk die..

“MEN ARE FROM MARS.WOMEN ARE FROM VENUS”

buku ni citer pasal guide to improve communication and getting what you want from the relationship..so buku nih memang sangat penting especially pada sape2 la yang nak bina rumah tangga…sebab nak bina masjid nih tak semudah yang kita sangaka seperti couple yer..jauh bezanya..so meh kite baca same2 buku nih..

buku ni banyak part tau..ade 13 part…so ari nih mama ufah just citer part into die je ok..korang kalu nak lebih banyak feel..korang kene baca sendiri..mama ufah just tolong summarize kan ape yang perlu kita buat dan tak patut kita buat dalam perhubungan..

sebenarnye…dalam hubungan memahami sape pasangan itu penting..bak kata pepatah John Gray..

“this expanded understanding of our differences helps resolve much of the frustration in dealing with and trying to understand the opposite sex”

“men and women seem to be from different planets,speaks different languange and need different nourishment”

mama ufah paling suke kata2 nih..
once upon a time martians(men) and venusians(women) met,fell in love and had happy relationship together because they respected and accepted their differences.then they came to earth and amnesia set in: they forgot they were from different planets

ape yang mama ufah mampu simpulkan setakat ini..

adam dan hawa ni berbeza..dilahirkan dan diciptakan dengan sifat unik yang tersendiri..mereka kena saling memahami sifat yang memang allah tanamkan dalam diri mereka..kadangkala..kiter merasa itulah kelemahan mereka.. pada awal perkahwinan segalanya indah..tiada yang hitam dan pahit..tapi selepas beberapa ketika..itula masa allah menguji..dan disitula letaknya usaha kita untuk memahami sifat mereka supaya hubungan cinta yang dianugerahkan itu kekal hingga ke syurga…

hehe..dah cam ayat ape jer…okla..ni je yang mama ufah dpt simpulkan..sok i.allah mama ufah update tuk part 1 ok..

SABAR YER… HEHE..

bukankah aku menciptakan kamu untuk melengkapi sesama kamu..so hargailah dan fahamilah pasangan kita ye..jangan cepat marah2 or melenting..kerana marah itu..kata2 cerai itu..adalah satu sifat tifak matang dalam sebuah perhubungan…ok??

heee..kalu la kawan2 mama ufah baca blog nih…mesti dorang kata dah tak cam medical field dah nih…hehehe…

hope u guys enjoy your moment in every second that allah granted for us..dont waste it..

ok walid..i can make you smile forever…


ok renung2kan.. selamat beramal!!

Advertisements
Posted in: free to write