>Sabah diary II- trip to mount kinabalu

Posted on March 15, 2011

1


>

kinabalu view from resort


mount kinabalu menjadi saksi air mata kami

Salam..

Selamat pagi sume…hmm lagi sekali mama ufah minta maaf..sebab lately ni mama ufah jarang sangat update blog..nape??? heheh..macam2 masalah…hehe..

hmm weekend ari tuh ingat leh la nak update blog..hmm tak disangka2 allah uji weekend lepas..

nak citer semalam…masih dalam trauma…so hari ni takpela mama ufah buka citer ok?

hmm sumenye bermula disini..

hehe cam ape jer..huhu..

kami bertolak awal pagi sabtu dalam pukul 7pagi dari kota kinabalu..pada mulanya perjalanan kami leh kata smoothla..

cuaca elok..map pun dah dapat…so pagi2 ni sangat ceria..alhamdullilah pada mulanya..

lebih kurang dalam 1 jam perjalanan..mama ufah dah sampai kat kaki gunung kinabalu..

mula perjalanan kami tiada masalah..tiba2 lebih kurang dalam 1 jam selepas naik ke kaki gunung..hujan dah mula turun..kabus sangat tebal..

bukan mama ufah yang drive..tapi kawan mama ufah..walaupun dia yang drive stress drive tuh jatuh juga pada co pilot nih…hahahah..sebab sama2 rabun dan bermata empat..terpaksa berjaga2 dengan kabus tebal dan hujan yang tak berhenti2..

hati mama ufah dah tak berapa sedap…tapi kami teruskan perjalanan..takkan nak patah balik..kami dah jalan 2/3 perjalanan..

banyak juga tempat kami singgah..

walaupun tengah hujan tuh..memang siap snap gambar lagi..hhuhu..memang tak sedar diri la..

antara tempat yang kami singgah dalam perjalanan ialah:

1- kinabalu park,mount kinabalu botanical garden
2- strawbery garden
3- memorial war,english garden,australia garden and borneo garden


strawberry garden yang takder la banyak sangat strwaberry die
ni time ceria lagi hihi

orang kata memang adventure la perjalanan kami..dengan hujan..kami hanya berdua perempuan..

hahahah..kalu la mak and ayah mama ufah tahu…huhu…

detik sedih kami bermula lepas kami balik dari memorial war..memorial war ni dekat kundasang..

jalan di kundasang nih boleh kata teruk..berlopak2..jalan dia hanya tuhan saja yang tahu..jalan nih tengah repair..mama ufah tanya dengan orang kampung tuh..jalan tuh dah dekat 3 tahun macam tuh..

mungkin allah nak uji kami berdua time tuh..time tengah lalu jalan yang teruk ni..kami terlanggar bonggol yang agak tinggi..hmm..lepas habis perjalanan tuh..alhamdullilah..kereta sume lepas..kami teruskan perjalanan..

niat kami memang nak bermalam…so kami bercadang nak bermalam di kinabalu pine resort..


kereta yang mungkin allah nak lindung kami…proton waja black
agaknye wane hitam ni bawa malang ke??

tak jauh dari tempat jalan yang teruk tuh..dalam 15minit..sampai jer atas resort..kami tanya bilik..bilik penuh..

kami nak teruskan perjalanan ke atas lagi..nak tengok ada tak tempat nak menginap..sebab time tuh dah kul 3 petang..hari dah mula nak gelap..kabus makin tebal..

allah tahu dan allah uji kami lagi sekali..mama ufah ternampak cam kesan minyak mengalir..mama ufah suruh kawan mama ufah undur kebelakang..

korang tahu apa yang jadi???

tangki minyak hitam kami bocor..

hanya allah tahu..jantung mama ufah teberhenti..kawan mama ufah dah gelabah..mama ufah time tuh masih dalam separuh sedar..tak tahu ape yang berlaku…

kami hilang punca..

kami naik gunung ni takde sape yang tahu..sbab kalu bagi tahu family..hmm confirm tak bagi naik..

mungkin itu pengajaran buat kami..mak and ayah is everything..

time tuh mama ufah bertenang dan turun minta bantuan orang resort..

alhamdullilah mereka sangat baik..

mereka tolong call kan mechanic..tapi..

mechanic suruh kami turun bawa kereta ke bawah workshop..masalah kami..tangki minyak hitam memang kosong..leh meletup kalau bawa juga…

so dia kata takpe nanti ada tukang tarik kereta..orang sabah panggil..orang kl panggil tow kereta kan??

mama ufah and kawan tunggu dari 3pm-6pm..tow tak sampai2..kami dah risau..camner kalu kereta tak siap..bilik tak dapat..

mungkin allah sayangkan kami lagi…ntah camner ade bilik kosong tapi harga dia mahal skit..

mama ufah kata takpe asalkan ade tempat menginap sementara..

kami tgu dan call and deal seharian sehingga malam dalam kul 9pm..org tuh kata esok baru nak tarik kereta..kami ingat masalah kami berakhir di situ..

rupanya esok pagi pun orang tarik kereta tuh tak sampai2 lagi..

orang sabah kata muka mama ufah takda cahaya tak senyum2..ahaha..camna la nak ada cahaya..risokan keta..risokan segalanya..

hahaha..

pagi tuh kami cadangnya nak naik melawat sabah tea,poring hot springs and desa cattle…tapi masalah keta buat kami lambat bertolak..


view dalam perjalanan

mama ufah tak tahu..mungkin allah kasihan tengok kami..

memang mama ufah dah menangis malam sebelum tu call abang mama ufah..heheh..yela kalu bagitahu mak and ayah..lagila dorang riso..hhuhuhu…

dengan izin allah ada la sorang pakcik ni..dia pemandu pelancong kami..dia tolong kami settlekan pasal kereta..

pakcik ni orang ranau..memang orang sabah la..so die bawa masuk kampung dia..minta tolong pada kawan dia..mama ufah takut juga..tapi time tuh hanya berdoa allah tolong kami..lindung kami dari segala bahaya..

tula gunanya ayat amalan kita seharian..benda yang dah diamal..kalu kita pegang..time susah camni..pasti dia tolong..

alhamdullilah..segalanya allah tolong kami..

time tuh mama ufah dah ok skit..tapi dalam tengahari lepas ke poring mama ufah singgah tengok kereta..

hmmm mungkin mama ufah dah kene tipu dengan orang keta sewa ni..bcor tuh memang dah banyak..

kami nih hanya mangsa..takpela dalam hati mama ufah kata…orang tipu kita didunia..akhirat dia jawab ok!!

kerana kereta tak siap lagi..tambahan hari dah gelap and mula nak hujan..lagi sekali kami di uji..chattered kami sepatutnye kene sampai ke desa cattle..tapi disebabkan kereta tak siap..hari nak gelap dan hujan…kami terpaksa batalkan..

hati mama ufah berat nak gi desa cattle…tapi kawan mama ufah sedih sebab tak dapat nak gi desa cattle..

mama ufah kata…benda tuh kita leh tengok..

tapi kalu kta tak turun ari nih juga..mungkin..hari nih pun korang tak dapat nak baca update blog mama ufah..

dalam keputusan..jangan pikirkan 1 benda yang seronok tapi buruk dia 10..memang kita akan rasa seronok..tapi kalu jadi ape2..kita akan menyesal seumur hidup..

hmm mungkin berkat mama ufah sabar..kami settlekan juga pasal kereta dan kami korbankan desa cattle..sapi2 tuh tak yah tengok..

alhamdullilah kami sampai kota knabalu semula dalam 7pm..

pengalaman yang seumur hidup mama ufah takkan lupa..

banyak pengajaran yang mama ufah leh belajar dari trip nih..tapi orang kata memang trip yang sangat high value..

semoga perjalanan kami di sabah nih..allah beri berkat pada kami..jangan uji kami lagi dengan benda yang tak mampu kami tanggung…aminnn..

mama ufah minta maaf yer..tak dapat nak upload sangat gambar yang menarikk..heheh..

Advertisements
Posted in: travel