>CHAPTER 2 : EN. FIX IT DAN HOME IMPROVEMENT KOMITEE

Posted on April 17, 2011

0


>




Salam

and selamat malam buat semua..sory menyepikan diri for a few days..sebab sibuk al maklumlah cuti sekolah baru start..heheh..

tapi masalah bile cuti sekolah baru start mama ufah cam orang baru pindah rumah..sebab kene bersihkan itu..bersihkan ini..punggah tang itu..punggah tang ni..huhu..cam kisah p.ramlee lak..cucuk tang situ..cucuk tang sini..yang pasti dan kesimpulannya sangat penat for a few days..

sian pada sorang kawan mama ufah ni..janji nak tgu die call malam tadi..disebabkan terlalu penat..huhu..mama ufah tido dulu..terpaksa la segalanya di alam mimpi..hahha..

alhamdullillah bile cuti baru start..dalam otak nih..dah beratur list2 panjang…hehe..tapi harapnya dalam kesibukan ni segalanya tercapai..

malam ni nak share tentang sedikit dengan korang semua tentang buku
MEN ARE FROM VENUS ,WOMEN ARE FROM VENUS..

heheh..lama dah kan mama ufah kata nak try share ngan korang..hehe..tula takpe i.allah cuti ni sempat agaknye buku di khatamkan and di buat summary untuk tatapan semua..

CHAPTER 2 : EN. FIX IT DAN HOME IMPROVEMENT KOMITEE(dimelayukan)

dalam bab ni John Gray citer pasal kenapa bile martian and venusian ni dah turun bumi mereka kerap bergaduh?

huhu..bile baca buku John Gray ni banyak gak la mama ufah dok angguk kepala..sebab sepanjang pemerhatian mama ufah memang sikap lelaki bila mereka ada masalah..mereka lebih suka menyimpan masalah mereka..sebab pada mereka masalah mereka boleh diselesaikan oleh mereka sendiri tanpa bantuan wanita..

tapi sebaliknya pada wanita..bile mereka ada masalah..mereka akan bercerita and meluahkan ape yang mereka rasa..mereka akan bercerita hari ni die bergaduh dengan si polan bin si polan,
terjatuh dalam longkang..dapat hadiah bantal busuk mcm2la die akan cerita..

see what the difference??? sangat berbeza..padanla lelaki and wanita akan bergaduh bila ada masalah..

SEBAB mereka masih belum kenal sape diri mereka dan pasangan mereka..

PENYELESAIAN die sangat simple..

kenali sifat dan lumrah wanita dan lelaki itu sendiri..

BAGAIMANA???

heheh..macam mana…macam mama ufah lak yang tulis buku ni..huhu..hmm dari pembacaan mama ufah sangat simple..and need more sabarla wahai pasangan2..

bukan ke islam itu sendiri suruh kita banyak bersabar dalam memahami pasangan…

ok camni..die kata 2 common mistake kita dalam perhubungan ialah..

1- bila seorang lelaki cuba untuk mengubah perasaan seorang wanita bila wanita itu sedih dan mempunyai masalah dengan cara lelaki itu memberikan cara dan solution macam mana nak settlekan masalah wanita itu yang mana menolak tepi perasaan sedih wanita itu ketika itu..

waa..susahnyer..nak translatekan..korang paham ke???

heheh..camni..dengan ringkasnyer..bile perempuan sedih or ade masalah kesilapan lelaki ialah dengan cara lelaki itu offer ape penyelesaian pada masalah wanita itu tanpa dengar ape masalah wanita itu dan cuba memahami wanita itu….

contoh mama ufah bg ekkk

satu hari mariah balik umah dalam keadaan penat sambil mengeluh dan meluahkan perasaan pada tommy..

mariah kata ‘ banyak sangat yang perlu saya buat..sampai takde masa untuk diri sendiri ‘

agak2 korang ape lelaki akan balas? heheh..

as usual and common mistake lelaki buat ialah dengan membalas..

tom:awak berhentila kerja duduk rumah jaga anak..kan senang..takder la awak penat sayang

maryy:tapi saya suke kerja saya,cuma bos tu yang suruh abiskan segalanya dalam masa satu hari..mana la sempatnye..

marry :alamak saya lupa la call makcik limah

tom:ala janganla riso die faham awak sibukla marry

marry:abang tahu yang die baru jer kehilangan anak dia? die perlukan seseorang la abang

tom:awak ni riso sangat la sayang..padanla awak selalu tak ceria

tom:mana ade saya selalu tak ceria..kenapa awak lansung takleh nak dengar apa saya cakap??

marry kecewa dengan sikap suaminya dan berlalu pergi..manakala tom pula kecewa dan termangu2 apakah silapnya…

simple jer sebenarnyer.tak susah pun sebenarnyer..kaum walid dan adam..bile isteri or wanita tuh camtuh..dengar jela luahan die..ape die nak cakap..

kalu walid sayang pada kaum hawa..nak tambahkan lagi kasih sayang hawa pada adam silakan peluk die and say la takpe..nanti pasni awak akan okay..hanya kata2 itu.dan pelukan itu..cukup buat hawa tu bertenaga..


kaum hawa ni dilahirkan memang sememangnya allah cipta untuk di belai..

kalu adam layan hawa macam adam agak kasar..owwhhh melentingla hawa..

memang lumrah..so korang pahamkan dari citer..so kaum adam n walid..PENYELESAIAN DAN LESSON PERTAMA IALAH:

no need to offer solutions to her problems..just dengar luahan hati hawa tu..and cuba paham ape yang die tengah lalui..


mama ufah sure 100% pasni…kalu korang pratikkan pada isteri or bakal isteri..i.allah berjaya..and korang akan makin di sayangi..

tak susah kan???

senang jer..tuhan tu adil..setiap masalah pasti ada penyelesaiannyer..heheh..

ok for today..mama ufah rasa enuf..hmmm camner ngan kaum adam lak?? mama ufah tak bias gender..common mistake yang kedua mama ufah citer esok ok..heheh..

heheh..esok ekk..will be continue!!!

ok nite sume!!

Advertisements
Posted in: free to write