>When everybody talked about him…me???

Posted on April 26, 2011

7


>


Salam

buat semua..harapnyer semua tengah senyum lebar sekarang ni yer..=)

again and again i’m jotting down here..for us to think and think about what i’m thinking..

hmm..apela yang mama ufah tengah fikir sekarang yer???

dok sibuk2 blogwalking up and down..and most of the post entri and status wall kat fb..sume tengah bercakap pasal dia..

semua wanita kecewa..

semua wanita frust…

hahaha..kononnye ashraf muslim dah bertunang..

bukan konon mama ufah..memang dah bertunang pun..

haaaa???

iye ke???

huhu…iye!!!

thats not what i’m thinking about la girls..now i’m just thinking of why people waste money because of this important day..

hmm semalam berkira2…and i’m just wonder why they do the E-day huh grandnyer..

tercekik juga la mama ufah nengoknyer..

adakah trend moden sekarang?? memang kene grand yer?? (nada pertanyaan ikhlas dari yang tak tahu)

then another one during the wedding day it is necessary to do big and grand wedding day? (again mama ufah tanya dalam ikhlas yang tak tahu)

hmm do they know the important day is actually the day after ur first night day…hmm ya u are rite…ur future day…

this is just an opinion from nobody ok guys..just want to share la..


do u know?

mahar wanita yang paling sedikit adalah yang paling mulia..

do u know how our prophet s.aw kahwinkan fatimah r.a

prophet say: siapa di kalangan kamu yang dapat mengkhatamkan 1 quran ini akan aku kahwinkan kamu dengan anakku fatimah

at that time saidina usman struggle to finish the 1 quran..

but saidina ali..with calm..he read to rasullah s.aw surah ahad 3 times..and he manage to marry the fatimah r.a

itula mahar yang paling murah pernah mama ufah dengar..

yup we cant compare them with us..but why not we just follow them in terms of berpada2..

tak salah kita nak nampak cantik pada hari itu..

tak salah kita nak nampak kacak pada hari itu..

but do it in the proper way follow the sunnah..

mama ufah just want to give another example ok..

contoh seperti tunang..perlu ke kita buat berhabis2an dengan melampau..

segalanya nak tukar..segalanya nak baru..

hmmm i’m still wonder and asking why and why?

takleh ekk kita just pakai baju kurung sopan2,nak lawa skit..okla just spend for about rm100..

then no need la mini pelamin tuh..just tgu in ur room..cantikkan bilik kita..

hmm bukanla nak mengbankrup kan wedding studio mana2..but we just rasional la..

baru tunang sayang..

orang islam kata dia adalah syarat tiada siapa boleh ambil wanita ini..

i’m sory to say..i see now days..people do the E day..fuhh..sampai tak kenal..ni wedding day ke engagament day..

siyesly..i’m not kidding..

i know people now days are toooo rich..

why not spend the money to go macca..after u married?

or why not save the money to buy house for u after married…

we love the good and beautiful things..

but we forgot it just for a while..

believe me..

every 15 minutes..people get divorced!!!!

why????

1-money issue
2-cintaku berubah arah

yeahhh..really sad..but thats the reality that we are facing now days..people shut their mouth..dont want to talkabout the reality..because they afraid of PEOPLE…WHYYYYY???

so ape pendapat korang??? i mean bersederhana tuh seperti janganla sampai berhutang kerana nak kawen…sederhana..kalu sampai angka dia rm99,999..mana nak cari duit sayang oiii.

just be simple..sederhana..dapat kahwin..tak membazir..masing2 senang hati..pas kawen..senyum je pihak kaum walid sebab tak yah nak pikir camner nak cari duit nak bayar hutang..bukan ke dah tolong ringankan tangunggjawab si suami itu??

haaa???..takde duit..janganla kawen ooo jang!! nak bagi anak isteri makan pasir ke..simpanla dulu..kalu die perempuan tuh lari..hmm dia bukan untuk kamu..huh..senang nyer mama ufah cakap..iyer betul..kalu sekarang die dah lari kamu takder duit..apatah lagi dah kahwin dikk oiii..

soryyy yer!!! cube renung2 kan cam mawi kawen…cam dato siti kawen…hmm tak ke membazir…memangla kene sponsor dik…tapi ape kate orang yang sponsor2 tuh sponsor orang yang takde sangat berduit ni..

gi sponsor dorang..berjuta2 habis..adehhhhh…korang kene ingat duit kita ni sebenarnyer recycle jer ok..korang kata bukan duit korang..

tapi tak ke tax yang kita bayar tuh..akhirnyer datang dari kita..

think of it!!!

renung2kan sahabat..selamat beramal

p/s: maafin aku jika kata2 ku tidak di senangi sume pihak..aku hanya gadis biasa yang mahu luahkan perasaan sedihnyer dan frust pada insan yang suke membazir!!!

meh kita cube celupkan mereka sekejap saja di afrika..tiada mewah..tiada enjoy..pasti mereka bersyukur dan akan sentiasa bersyukur dan tidak akan pernah membazir kan wang mereka..

Advertisements
Posted in: love, tazkirah